EU/EØS- og konkurranserett
EØS-avtalen er hovedfundamentet i Norges samarbeid med EU. Den sikrer fri bevegelse for personer, varer, tjenester og kapital. Det overordnede målet med EØS-avtalen er å knytte EØS/EFTA-landene, Norge, Island og Liechtenstein, til EUs indre marked.
Både konkurranserett og statsstøtterett er viktige regler i EØS-avtalen. Disse reglene har som mål å forhindre konkurransevridning og å bidra til bedre utnyttelse av samfunnets ressurser.
Konkurranseloven som trådte i kraft 1. mai 2004, er en ren forbudslov. Formål med loven er å fremme konkurranse for å bidra til effektiv bruk av samfunnets ressurser. Det skal tas særlig hensyn til forbrukernes interesser når loven anvendes.
Statsstøtte er støtte gitt av et offentlig organ som innebærer en selektiv fordel man ikke ville fått under normale markedsforhold. Statsstøttereglene begrenser økonomisk støtte fra det offentlige til foretak som utøver økonomisk aktivitet, og har nærmere prosedyrekrav for godkjennelse av slik støtte.
Vi bistår norske og utenlandske selskap som opererer i det norske markedet med blant annet:
- Vurderinger av om offentlige reguleringer og ordninger er i overenstemmelse med EØS-avtalens regler om fri flyt av varer, tjenester, personer og kapital
- Statsstøtterettslige vurderinger, blant annet tolkning av rekkevidden av forbudet mot statsstøtte i EØS-avtalen, hvordan offentlig støtte og støtteordninger mest hensiktsmessig kan gjennomføres, notifikasjon og godkjenning av offentlig støtte til EFTAs overvåkningsorgan (ESA)
- Bistand til utarbeidelse og forhandlinger av alle typer avtaler slik som samarbeidsavtaler, innkjøpsavtaler, årsavtaler, leveranse- og distribusjonsavtaler, joint venture-avtaler, franchiseavtaler mv.
- Vurdering av om leveringsnektelser, rabattgivning, forretningsvilkår og forskjellsbehandling av forretningsforbindelser er i strid med konkurranselovgivningen
- Vurdering av om samarbeid om markedsdeling, prosessamarbeid, anbudssamarbeid og lignende, er i strid med konkurranselovgivningen
- Vurdering av overholdelse av konkurransereglene
- Bistand ved oppkjøp, fusjoner og etablering av fellesforetak, herunder avtaler, due dilligence og eventuelt melding til Konkurransemyndighetene
- Bistand ved kontrollbesøk fra Konkurransetilsynet
- Internkurs tilpasset din virksomhet